2013. április 4., csütörtök

Mi a helyzet áprilisban a Duna-kert Közösségi Kerttel és vajon mikor indulhat el?

2012. augusztusában nyitottam a blogot, akkor lehetett elkezdeni előzetesen jelentkezni. Igényfelmérés, ez volt a cél ezzel, hogy ma, Dunakeszin, a "kertvárosban" van-e létjogosultsága egy közösségi kertnek. Szerencsére van! Az elmúlt nyolc hónapban 38 család jelentkezett, akik elsősorban saját maguk számára szeretnék a zöldségeiket megtermelni, közben egy hasonló gondolkozású közösség tagjai lenni. Fontos szempont még a kertészeti ismeretek elsajátítása, illetve a növények megismertetése a kisgyerekekkel. Jelentkeztek kerttulajdonosok és kert nélküli családok is. Mindenki lelkes és nagyon várja, hogy elkezdődjenek a kerti munkálatok. De vajon mikor lesz az?


2012. őszén beküldtem a Dunakeszi Önkormányzatnak egy kérelmet, melyben leírtam az igényeket és az általam kivitelezhetőnek vélt lehetőségeket is. Ebben alapul vettem a budapesti és külföldi példákat és a helyi lehetőségeket is.
Az Önkormányzat 2013. januárjában felajánlott két területet a vizes kerteknél, összesen körülbelül 600 nm területen. 

A vizes kertek rész a Városháza alatti tabáni részen található. Jellegzetessége, hogy érhálózat szövi be a területet, sok kertben fakad saját forrás, nem igazán kell locsolni. A kertek szélét - ha nincs kerítés -, vizesárkok jelzik, ott folyik el a víz. Érdemes még említést tenni róla, hogy ezt a hangulatos, zöldségeskertes területet néhányan szemétlerakónak nézik (miért???), remélem, hogy a tavaszi szemétszedés és területtisztítás erre a részre is kiterjed majd.

Elmentem felmérni a területet,a telekhatárokat. A nagyobbik terület jelentős része nádas, a közepén egy fa áll. Ennek a déli részét lehetne megtisztítani, művelhetővé tenni, úgy a napos órák száma is meglenne nyolc.
A kisebbik terület (180 nm körül) napos, jó terület, igaz, ez is alapos előzetes földmunkát igényel. Kerítéssel ellátott, közös osztatlan területen fekszik, a szomszédos területek műveletlennek tűnnek (bár ezt a havas tájban nehéz megítélni). A bejárat az "utca" frontján van, az önkormányzati telekrész az egész terület közepén fekszik.
No, a lényeg, hogy ezekkel a területekkel igen nagy munka lesz, mutatom a képeket. Persze, nem hátrálunk meg, mert sok dolgos kéz csodákra képes.

Érkezett egy másik felajánlás is magánszemélytől, szintén a vizes kertek területén. Ez egy egy hektáros szántóföld, jó fekvéssel, körülményekkel, benapozással. Meglátjuk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése