2013. április 15., hétfő

Piknik, pónik, bárányok, gyerekdöntögető kutyák



Szombaton gyönyörű idő volt, sütött a nap, még meg is pirult az arcunk picit. A gyerekek kis lapáttal, ásóval, gereblyével és locsolókannával, tettrekészen túrták kis kertünk földjét - egyenlőre ennyi fizikai munka történt.

Reggel 10 körül kezdtünk szállingózni, nem voltunk sokan folyamatosan, mert jöttek-mentek az emberek, de azért szerintem összességében volt érdeklődés. 








Kockás pokrócos piknikkel kezdtünk, ami az arra tébláboló kutyák miatt izgalmas volt, később egy asztalra menekítettük a házi finomságokat.



Ahányan voltunk, annyi fajta művelési ötlet született az ősszel felszántott területtel kapcsolatban. A helyi mindenes, Géza bácsi tárcsázást javasolt (természetesen megcsinálja:), volt aki szerint ezen csak egy kultivátor segít, mások a kéz munkára, a gereblyére és a jutalmazott gyermekmunka bevetésére voksoltak. Ez az alkalom arra volt hivatott, hogy kicsit megismerkedjünk egymással, magunkba szívjuk a hely hangulatát, gyönyörködjünk a környék adottságaiban. A közvetlen szomszédban hangulatos kis lovarda, a leendő kerttel szemben vadvirágos réten bárányok legelésztek éppen. 



A földünkön korábban kukorica, lucerna teremhetett, elég sok a szármaradvány, ám ezek a laza talaj miatt könnyen kimozdíthatók. Ez a tereprendezés, tisztítás kérdéskörébe tartozik, ezen érdemes gondolkozni, hamarosan itt az ideje annak is. 



Központi kérdés volt a kerítés témája. A területünk ugyanis nincs körbekerítve, erről magunknak kell gondoskodnunk, a lehető leghamarabb. Szponzort kéne keresni, aki anyagot biztosít hozzá vagy élő kerítést kell nevelnünk futóbabból, csodasövényből, de szóba került a fonott fűzfakerítés is. Minden ötlet és lehetőség számít!


Az idei tavasz-nyár további feladatai közé tartozik egy zárható tároló építése, komposztáló összeállítása, kerti bútorok, esetleg egy vécé kialakítása. Raklappal minden mennyiségben érdemes számolni, akár bútor, akár komposztáló, akár fűszerkert vonatkozásban, de láttam már raklapból épült játszóteret is.


A következő - kerttagoknak, támogatóknak szóló - összejövetel a hét végén látszik esélyesnek, akkor már gereblyével és kapával, a két szorgos kezünkkel és tettrekész kis családunkkal érkezünk majd, a kávé és süteményszünetben - na meg a tereprendezés közben - pedig megbeszélhetjük a közösségi kert főbb szabályait, addigra realizálódnak a telekhatárok, az igényelt területek kiosztásáról, méretéről is beszélhetünk. Azt hiszem, hogy az lesz az első igazi nagy megmozdulásunk, ahol mindannyian összegyűlünk és együttes erővel teremtünk valami újat. Kérdéseken, válaszokon, lehetőségeken és adottságokon addig is lehet gondolkozni...

A hét közepére várjuk a végeleges jelentkezések beérkezését, a megjelölt parcellaigényekkel. Ha ez megtörténik, akkor a tájépítész veszi kezébe az irányítást és kigondol egy optimális elrendezést.

A képeket Járomi Zoltán készítette a pikniken.



Pár lehetőség raklapokkal:
- kisház (11 raklapból, konyhaszekrény ajtóból stb)
- fűszertároló, akár balkonra 
- bútorok
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése