2013. június 8., szombat

Szombat este a kertben... víz mindenhol, körülöttünk és alattunk

Péntek esti vízhelyzet (fotó Jeremy Pfotography)


Még sokkos állapotban vagyok a ma kint látottaktól. Eddig azt gondoltam, hogy a minket övező patakok vize fog bennünket körülvenni, esetleg majd befolydogál (bár nekem az is túlzásnak tűnt, mert nagyon messze van!). De hogy a kilométerre fekvő Duna idáig kijön, azt tényleg nem hittem. Ez annyit jelent, hogy a Barátság úti lakóteleppel egy vonalban már áll a víz!


Ez már szombat

A Barátság úti lakótelepről (forrás)
A kék pötty a DunaKert, csak a távolságok miatt...

Szóval a helyzet most az, hogy a kert hősei - Zsolt és családja elsősorban - körbeásták a kertet, ami most kis szigetnek tűnik, 3 oldalról víz veszi körbe, elképesztő látvány. Mert nem csak úgy álldogál arra sekélyen valami láp-féleség, hanem az ásott sánc mögött egy iszonyatos víztömeg van. Mögötte, de csak egyenlőre. Holnapra számítunk rá, hogy az alacsonyabban fekvő parcellákba elkezd befolyni. Az egyikbe ma be is szakadtunk, annyira áll már a talajban is a víz.



A mellettünk levő lovarda két méteres betonoszlopainak éppenhogy a teteje látszik ki. 

Lovarda

A benzinkút felé vezető útról pedig elkezdett hömpölyögni a víz. Nem túlzok, szemmel láthatóan folyt az úton felénk a víz. (Ez ugyanaz a rét, amin a bárányok legeltek még a múltkor.) Megfogalmazódott bennem, hogy ha ebben a tempóban folyik... meddig fog emelkedni? Honnan jön ennyi víz, ha nem is a Duna felől? Oldalról, na szóval értelmezhetetlen helyzetek vannak arrafelé. 

Benzinkút felől érkező "folyó"

A legmagasabban fekvő területekre átültettük a közös parcellák növénykéit, paradicsomokat, dinnyéket, tököket és cukkiniket. A cukkiniken és az uborkákon már volt termés!!!! Sokat cserepekbe téve hazahoztunk, néhányunk otthona most növény-menekültszállássá változott. Én a nemrég Gödöllői Egyetemtől kapott száz fölötti palántáknak is a gondjukat viselem, nem tudom, melyik meddig marad életben ilyen körülmények között.

Költöznek a növények
Petra kertje a hatalmas cukkinikkel, karalábékkal és csodaszép salátákkal... már csak lyukak vannak a növények helyén




    A kérdés azon felül, hogy vajon eléri-e a legmagasabb pontot a víz - ahová mindent menekítettünk és ahol alapvetően a legtöbb zöldség van -, hanem, hogy fogyaszthatók lesznek-e a termések. A NÉBIH oldalán az olvasható, hogy a talajt nem szabad fertőtleníteni, meg kell várni az öntisztulást. Ugyanitt kiskertre vonatkozóan a következő olvasható:

  • Az elárasztott kertben beérő zöldségek, gyümölcsök szennyezettek lehetnek, különösen a zöldségek, bogyós gyümölcsök veszélyeztetettek. Azt a zöldséget, gyümölcsöt, mely­nek érése az árvíz idejére esett, és amelyet az árvíz elért, nem szabad felhasználni. Ha a termék az árvíz idején még éretlen, beérés után (ha az érés legalább két héttel az árvíz levonulása után várható) alaposan tisztítás, mosás, hámozás után fogyasztható. Árvíz ál­tal érintett, nehezen tisztítható, nem hámozható gyümölcsöt (pl. eper, málna) nyersen semmiképp se fogyasszon. A zöldségféléket hámozás, hüvelyezés (pl. zöldborsó) előtt alaposan mossa meg.

Meddig jön fel a víz? Meddig állnak majd benne a növényeink? Fertőző lesz az árvíz? Oda merjük majd adni a gyerekeknek az itt termett "bio" zöldségeket? Ezektől függ, lesz-e még az idén folytatása a Duna Kertnek?

Remélem, hogy a következő 50 évre letudjuk ezt az árvizesdit. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése