2012. július 22., vasárnap

A mi kertünk: Duna-kert


Közös munka. Ősszel vagy tél végén közösen ássuk fel a kertet, dúsítjuk trágyával, humusszal. Majd kialakítjuk a saját parcellákat, kihelyezzük, dekoráljuk a közös vízgyűjtőt, megépül a tűzrakóhely. Közben eszem-iszom, dínom-dánom. Hozott alapanyagokból svédasztal.Magvetés és palántázás. Tavasszal magbörze!!! A nyáron összegyűjtött, vagy a bolti vetőmagjainkat átnézzük, csereberéljük. Csíkos vagy sárga paradicsomok, cukkini, bazsalikom, levendula, mindnek ott a helye. Tapasztalt kertész segít majd abban, hogy milyen távolságra dugjuk a magokat, mennyit locsoljuk, hová tegyük. Reszkessetek ablakpárkányok, ideje a tejfölösdobozokat újraértelmezni.

Kiültetés. Végre itt a tavasz, elkezdődhetnek a tényleges kerti munkák. Újra összegyűlünk közösen, büszkén mutogatjuk a magokból kikelt palántáinkat. Még mindig lehet csereberélni, ajándékozni. Vagy a piacon vásárolni:) Kertészünk ismét segít, hogy mit mi mellé-elé-közé-alá-fölé ültessünk. Bátrabbak előre megtervezhetik, hogy mi mikor érik, hogy azonnal mást ültessenek a helyébe. Munka után terülj-terülj asztalkám. 

Locsolás, gazolás. Naponta lejárunk, találkozunk, beszélgetünk, ismerkedünk. 

Megjelennek a kártevők. Vegyszerek használata a kertben tilos! Amíg fő a bográcsebéd, megbeszéljük a bio kártevőirtás, -űzés lehetőségeit, a katicától a csalánleves permetezésen át a bio vegyszerekig, növénytársításokig mindent számba veszünk. 


Locsolás, pihenés, előadások. Továbbra is lelkiismeretesen járunk locsolni, gazolni, ám egyre többet vagyunk a kertben csak úgy... mert kezd zöldülni, bokrosodni virágba borulni. Jó ott lenni.Betakarítás. A termények szüretelése lehet folyamatos, ahogy érik, de meg is hagyhatunk pár szem paradicsomot, paprikát a közös szüret napjára, a  tökös-cukkinis lecsóba. Több ilyen alkalom is lehet júniustól szeptemberig.

Kertrendezés. Ősszel begyűjtjük a késői terményeinket (sütőtököt pl.). Kihúzzuk, komposztáljuk az egynyári növényeket, rendet rakunk magunk után, helyrehozzuk az esetleges rongálódásokat.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése