2012. július 22., vasárnap

Mi is a közösségi kert?


Egy kert, ami a közösségé. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy adott egy nagyobb - eddig kihasználatlan - terület, a lakóhelyünk közelében, melyben a közösség tagjai 4-6 m2 területet gondoznak. Ültethetnek rá paradicsomot, paprikát, mángoldot, sóskát, fűszernövényeket... vagy éppen dísznövényeket. Mindenki a saját kertrészét gondozza, gazolja, locsolja. Eközben pedig lehet beszélgetni arról, hogy a szomszéd fűje miért zöldebb, a paradicsoma miért érik hamarabb, mivel lehet a kártevőket kiirtani vagy éppen hogy mi nyomja a szívünket. Összeismerkedünk a szomszédainkkal, akinek a liftben csak odabiccentünk... és azt vesszük észre, hogy szeretünk lejárni gazolni, mert mindig van ott valaki, akivel szóba elegyedhetünk.



A kerthez tartozik egy közösségi rész, ahol lehet együtt bográcsozni (megfőzni a lecsót a kerti paprikából), beszélgetni, gyerekekkel játszani, kézműveskedni, közösségi programot vagy beszélgetéseket szervezni vagy csak egy kempingszékkel kivonulni és az árnyékban olvasgatni.
A program célcsoportja
  • Városlakók, környékbeliek, aktív fiatalok, egyének vagy civil csoportosulások
  • Zöld szemléletű szervezetek és szimpatizánsaik
  • Közösségi életre vágyó családok, kisgyerekesek
  • Iskolai és óvodás csoportok (oktatási, nevelési szerepvállalás)
  • Művészeti, design, kertépítő, tájépítész, tervező, kulturális munkás, stb. területen tanuló egyetemisták, főiskolások
  • Nyugdíjasok

A közösségi kertek hasznossága
A külföldön már működő példák alapján a közösségi kertek haszna számos területen kimutatható:
Közösségi kultúra
  • kapcsolat- és közösségépítő szerep
  • társadalmi korlátok, egzisztenciális különbségek jelentőségének csökkenése
  • generációs és kulturális különbségek csökkenése, a kertek integrációs, kohéziós szerepének megmutatkozása
  • rendezvények (pl. piac, előadás, továbbképzés) befogadása
  • a kertészet kultúra városi újrateremtése
  • tulajdonosi szemlélet és felelősség kialakulása a kert egészére vonatkozóan
Egészségmegőrzés
  • vegyszermentes, biztonságos, jó minőségű élelmiszerek lokális előállítása
  • magasabb zöldség- és gyümölcsbevitel
  • egészségmegőrzés a rendszeres kertészkedés, testmozgás, rekreáció által
  • a környék mikroklímájának javulása, a városi hőszigetek csökkenése
Szociális szféra
  • társadalmi interakciók erősödése
  • tudatos és gazdaságos életvezetés, öngondoskodási kultúra kialakulása
  • hosszú távú tervezésre való berendezkedés
  • jó minőségű élelmiszerhez való hozzájutás az alacsonyabb jövedelmű családok vagy munkanélküliek számára
  • önértékelés javulása a közösségi hasznosság révén
  • kortárs csoportosulások kialakulása, csoportidentitás, viselkedési minták kiépülése

    Környezetvédelem
    • környezettudatos életmód kialakulása
    • emisszió-csökkentő hatás a lokálisan fogyasztott élelmiszerek szállítási költségeinek csökkenésével
    • az elszállítandó szemét mennyiségének csökkenése a komposztálás és újrahasznosítás révén
    • a víz természetes körforgása és a természetes szűrőhatás visszaállítása az esővízgyűjtés, csepegtetéses öntözés és a növények párologtatása által
    (forrás: kozossegikertek.hu)


    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése