2013. április 30., kedd

Ásunk, vetünk, ültetünk...

Most az a helyzet, hogy ugyan sokan igényeltek parcellákat, néhányan nem is kicsit... ám a területünk egy része még mindig használaton kívül van, egy része még fel sem lett parcellázva. 

Így alakulhatott ki egy olyan helyzet, hogy a gyerekek elfoglaltak maguknak egy szabadon álló parcellát. Pontosabban kivittem egy mályva bokrot, amit elültettem az egyik parcella szélére. Perceken belül ez lett a legjobb játék és a gyerekek elkezdtek szaladgálni körülötte, letaposva a palántákat.... így a mályvát kiástuk (szegény) és átültettük egy szabadon álló parcellába. Így kaptak a gyerekek egyet... majd kettőt. Mivel ekörül a terület körül kisgyerekes családok tanyáznak, így felmerült az igény, hogy mindegyikük szomszédjában legyen egy ilyen "dühöngő", így a kezdeti két parcella hosszában megnyúlt ötre.
Most ide tervezünk egy árnyékoló megoldást, illetve füvet is vetünk hamarosan és talán homokozó is lesz.


Természetesen a nagy-nagy közös tér is alakul majd, de próbálunk kis lépésekben haladni, hogy történjen valami látványos, ami már most használható és örömünket leljük benne.

Már majdnem mindenki felásta a területét, sokan kis ágyásokat is kialakítottak, palántákat ültettek, magot vetettek. Kezd a szántóföld összhatás megváltozni, öröm ránézni, pedig még nem is zöldell:)

Hogy ki milyen módszerrel dolgozik, az elég különböző. Ez függ a területe nagyságától - 10, 20, 50 és 100 négyzetméteres parcellák is vannak. Van, aki hagyományos módszerekkel dolgozik, mások permakultúrában, vetésforgóban is gondolkoznak, míg sokan megnézik, hogy mit szeretnének és elültetik, de a különféle iskolák kombinálása is lehetőség. Lesznek gyümölcsbokrok - málna, egres - dísznövények, gyógynövények és talán egy kis csicsókaföld is. 

Elvetettünk néhány sor napraforgó magot, várjuk, hogy növekedésnek induljon a "kerítésünk". 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése