2013. július 14., vasárnap

Július, árvíz után egy hónappal... és a kert újra kivirágzik


No, röviden annyi történt az árvíz óta, hogy azok, akiket a víz teljesen ellepett, vagy átköltöztek egy feljebbi parcellába, vagy kigyomlálták, felásták a régit és folytatták tovább ugyanott a kertészkedést.


A növények fogyaszthatóságának kérdését több hiteles helyről is igyekeztünk leinformálni. Fontos kérdés volt ez, hiszen a legtöbben éppen a garantáltan egészséges zöldségek miatt vágtak bele a kertészkedésbe, sok a kisgyerek. 

A legfontosabb, hogy a veszteség minimális. Minden zöldség fogyasztható az árvíz után, kivéve, aminek a terménye, fogyasztásra szánt levele vagy gyökere már kifejlett állapotban volt. Retkek, borsó, zöldbab, karalábé, saláta lettek a leggyakoribb áldozatok, a többi túlélő maradhatott, hiszen szerencsére még éppen semmi nem fordult termőre. Ami pedig mégis, azt még sikerült idejében átültetni.


Az átültetések, átmeneti elszállásolások egyébként sikeresek voltak, az ott keletkezett veszteség is minimális. A leginkább az uborka, sárgadinnye pusztult, illetve a paprikák nagyon nem bírták a gyűrődést. A padlizsánokban még reménykedem, szépen beindultak, bár valahogy az sem az igazi.


A gödöllői egyetem kertészetétől kapott palántákat ugye éppen az árvíz hetében ültettük el. Őket egy mentőcsapat még idejében kiásta és áttelepítette. A paradicsom a kukorica közé került, ahol csodák csodája elég jól érzi magát, pedig még árnyékban is van. Két-három tő sárgadinnye is a kukoricás és a napraforgós közé települt, ahol gyönyörűen beindult. Ugyanitt vannak a csípőspaprikák, amik szintén szépen fejlődnek. Sok közös terményünk lesz, köszönjük szépen!

És akkor a képek, lehet irigykedni, csodálni és megosztani:













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése