2014. június 8., vasárnap

Május a kertben

Azt kell, hogy mondjam, FANTASZTIKUS csapat van a kertben:) Van egy olyan érzésem, hogy a tavalyi már csodás kertünk idén még szebb lesz. Nagyon lelkesek vagyunk.

Tizennyolc család 400 négyzetméteren gazdálkodik jelenleg, 10-40 négyzetméter közötti területeken. 

Eddigi leglátványosabb terméshozam visszajelzés Iziéktől érkezett, ők 7 kiló borsót szüreteltek le (pedig rendesen rájártak a gyerekek). Ők is, mint többen a kertben, karóra futtatták a borsót, talán ennek is köszönhető, hogy ilyen kis területen ennyit termett.





A retekszezon lecsengett, rejtélyként éljük meg, hogy miért finom az egyik és miért ehetetlenül csípős a mellette lévő.... valaki tudja?

Hatalmas salátatermés volt, elsőként a novemberben elvetett salátákat lehetett szüretelni, de szépen lassan beértek az ideiek is, fantasztikusan szép, zöld lombozatot hoztak és rengeteg fajta saláta termett a kertben!



Tudom, ez mángold, de előtte egy sor  jégsali


Krumpli...... többen ültettek krumplit, padlizsánt. Ez is egy érdekes kérdés, bedobom, hátha valaki tudja az okokat. A kert nyugati felében ültetett krumplik leveleit szinte teljesen elpiusztította a krumplibogár. A mellette lévő parcellán a paradicsomon is találtak sajnos bogarat. Tavaly ugyaninnen el kellett menekíteni egy padlizsánt, aminek a leveleivel majdnem végeztek a krumplibogarak.
DE. A kert keleti felében tavaly volt padlizsán, egyetlen bogár nélkül vígan termett. Ugyanott most krumplit láttam gyönyörű levelekkel, virágzik is már. Ezzel egy vonalban vannak kb a saját padlizsánjaim, amiken szintén egy bogár sincs.
Létezik, hogy a krumplibogár egy kerten belül ennyire egy helyet szemel ki magának???
Elöl hagymasor, mögötte gyönyörű a krumpli!


Gyönyörűen virágzik a környéken a pipacs:) És van még valami kék vadvirág, ami szintén most nyílik, mellette rengeteg a KAMILLA, érdemes lenne leszedni, vagy a gyerekekkel leszedetni, kiszárítani télre teának.


Talajtakarás: többen többféle módszerrel igyekszünk megtartani a kevés nedvességet és távoltartani a gyomokat. 
A kaszálékos mulcsolás a nedvességet szépen tartja a földben, belekapáltam és nedves volt a föld, pedig rég nem locsoltam. Mellette, a nem mulcsolt terület porzik a szárazságtól, mélyebben belekapálva is! A gaz ellen azonban nálam semmit nem használ, átnő a parlagfű és a tarack minden mulcson, és így ráadásul nehezebb is gyomlálni.

Azt néztem, hogy a kartonpapíros takarásos módszer sem eredményez tökéletes védelmet a gaz ellen, de azért biztos nem könnyíti meg a dolgát.


Legjobban kezelhetőnek a kertben a geotextíliás takarást látom, de nem kérdeztem még a tulajdonosát, hogy mennyire elégedett...


Jaj és csodálatosan életre kelt a fűszerkert, olyan növényekkel, mint bazsalikom, rozmaring, sarkantyúka, körömvirág...
Pár szó a sarkantyúkáról: levele és virága is ehető, tele mindenféle vitaminnal, antibiotikus anyaggal. Salátába díszítésnek is elképesztően jól mutat.
Ez május 31-én

Ezek pedig egy héttel később... szépen beindult, ugye?

Hasonló ehető növény az árvácska virága, de azt csak akkor kóstoljuk, ha biztosak vagyunk benne, hogy vegyszermentes környezetben nevelték.
Szépen növögetnek az árvácskáink egyébként, amiket a Virágzó Dunakanyar Kertészettől kaptunk, kibújt a kána és a virágágyás is egyre színesebb.





Van, akinél már gigantikus méretet öltöttek a karalábék és vígan szedhető, a mángoldból, sóskából is lehet csipegetni már. A kertben zöld és piros mángoldot is vetettünk, csodás színű mindkettő!




Idén egyre több a gyümölcs. Ültettünk facsemetéket, ribizlibokrot, epret telepítettünk (már tervezzük a közösségi eprest a következő évre), de van rebarbara (tudom.... de akkor is:), sárgadinnye, szóval édes mindenféle is lesz már a kertünkben.

Az eper azt kell hogy mondjam, nagyon tisztességesen termett!


Jaj és egy utolsó... úgysem tudok mindenről írni, ami a kertben van, mert annyi minden van... szóval a virágok. Mindenféle virágot vetettem, nem ismerem őket, kb ami kapható volt. Most kinyílt az estike. Hát hogy annak micsoda fantasztikus illata van, hazahoztunk egy csokorral, de beillatozta az egész házat. Ezt biztos ültetünk jövőre is!





2 megjegyzés:

  1. Retek nekem akkor szokott csípős lenni, ha nincs elég vize, illetve ha a földben öregszik meg. Akkor is kevés neki a víz, ha nagyon sűrűn van vetve vagy gazos. Idén nagyon figyeltem, hogy betartsam a vetéstávolságot, és elég vizet is kapott, nagyon finom és nagy retkeim lettek. Nagyon szép a kertetek, és jó olvasni, hogy jó a társaság!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Én most a kertben nem vetettem (mert úgysem jutok ki időben és valóban megöregszik....:) de itthon vetettem, egyeltem rendesen és gazoltam is. Mégsem tudtuk megenni:( Tavaly meg olyan finomak voltak. Én idén egy retket sem ettem:(

    VálaszTörlés