2013. június 5., szerda

Első krízis a kertben: jön az árvíz!


Amikor elsőként felmerült a gondolat, hogy a vizes kerteknél lehetne a közösségi kert... feltettem a kérdést, hogy vajon árvíz esetén mi történik? Lassan 20 éve lakom a Duna parttól korábban húsz, most már ötszáz méterre, így láttam már néhány áradást, csónakáztam is a sétálóutcában párszor. 




Azonban megnyugtattak, hogy elég magasan van a kert, úgy tízévente ha van egy olyan áradás, ami veszélyeztetheti a területünket. Egyébként pedig a 2002-es nagyobb árvíz idején sem érte el a vízszint a kert területét. Azonban most olyan magas lesz a Duna, amilyen ötven éve nem volt. 2-3 méterrel is meghaladhatja a tizenegy évvel ezelőttit. 


Kedden még nyugodtan kivittük az ajándék palánták felét, el is ültettük. Ki gondolta volna, hogy ideáig feljöhet a víz, hiszen mi a magasabban fekvő részen vagyunk. A dunakeszi.hu is alacsonyabban fekvő részeket írja veszélyeztetettnek. 

Ma újabb hír érkezett: a kint dolgozó vízügyesek szerint nem is feltétlenül a Dunától kell tartani, hanem a minket körülvevő patakoktól. Hurrá.

Mentjük, ami menthető. Néhányan sáncot ásnak (ha nem mossa el őket az eső), mások a kis palátnáikat igyekeznek biztonságos helyre menekíteni. Ha eléri a víz,akkor lesznek komoly károk a kertben, mert van, aki igen sok pénzt és energiát fektetett bele, az elmúlt hónapokban minden nap, több órát kint dolgozott, szépítette a saját és a közösség területeit. Nagyon nagy kár mindenért.

És akkor egy kis cinizmus a végére? Ezután legalább nyugodtak lehetünk afelől, hogy a következő 50 évre letudtuk az árvizet. Talán persze.

A vízállás-jelentéseket olvasgatva egyébként az első ijedségen túl... látok reményt arra, hogy mégsem kerül a kert víz alá. Néhányan méterekkel korábbiakat meghaladó áradásról beszélnek, más szakemberek centikről. Utóbiaknak legyen igaza. A remény hal meg utoljára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése